مقالات آموزشی

سوییچ شبکه چیست؟

سوییچ شبکه چیست؟

سوییچ شبکه

می توان گفت سوییچ ها یکی از پر کاربردترین قطعات سخت افزاری هستند.

سوییچ قطعه ای بسیار کوچک است که هر سیستم با یک کابل شبکه به آن وصل می‌شود. زمانی که اطلاعات از یک کامپیوتر درون شبکه ارسال می‌شوند، این دستگاه علاوه بر مدیریت، پیغام را به سمت مقصد اصلی ارسال می‌کند و در واقع سیستم های کاربران را به هم وصل می کند.

 

کاربرد سوییچ در شبکه

از مزیت های مهم استفاده از سوییچ، اتصال و ارتباط سیستم ها با یکدیگر است. با استفاده از سوییچ ها می‌توانید تعداد زیادی سیستم را به هم وصل کنید.

سوییچ سرعت انتقال اطلاعات در شبکه های محلی را بالا می برد و همچنین میزان استفاده از شبکه را کنترل می کند. می توان گفت سوییچ ها نقش مدیریتی دارند تا ترافیک را در شبکه کنترل کنند.

باید در نظر داشته باشید که هرچه تعداد سیستم های شما بیشتر باشد، باید از سوییچ ها با تعداد پورت بیشتر استفاده کنید.

 

سوئیچ شبکه

 

انواع سوییچ شبکه از لحاظ سرعت

  • ۱۰/۱۰۰ Fast ethernet
  • ۱۰/۱۰۰/۱۰۰۰ Gigabit ethernet
  • ۱۰/۱۰۰/۱۰۰۰/۱۰۰۰۰ Gigabit

 

انواع سوییچ شبکه از لحاظ سرعت

 

 

انواع سوییچ از لحاظ قابلیت

  • سوئیچ Fixed
  • سوئیچ ماژولار – Modular Switches
  • سوئیچ Stackable
  • سوئیچ PoE
  • سوئیچ فیبرنوری
  • سوئیچ غیرمدیریتی – Unmanaged
  • سوئیچ مدیریتی – Managed
  • سوئیچ هوشمند یا Smart Switch
  • سوئیچ لایه ۳
  • سوئیچ دیتاسنتر

 

۱. سوییچ ثابت Fixed Switches

سوییچ های ثابت (fixed) تعداد پورت های مشخصی دارند و قابل تغییر و ارتقا نیستند مثلا ۸ پورت، ۱۶ پورت و ۲۴ پورت. این سوییچ ها محبوب‌ترین نوع سوییچ در بازار هستند و همچنین قیمت نسبتا ارزانی دارند.

 

۲. سوییچ ماژولار Modular Switches

بر خلاف سوییچ fixed سوییچ ماژولار با افزودن ماژول روی کیس قابل توسعه و ارتقا است یعنی با افزودن هر ماژول امکان افزودن پورت و افزودن کاربر هم فراهم می‌شود.

این سوییچ ها در شبکه‌های بزرگ مثل دیتاسنترها و شبکه‌های سازمانی بزرگ استفاده می شوند. بیشتر این سوییچ ها در لایه سوم هم کار می‌کنند و می‌توانند به عنوان روتر استفاده شوند. این سوییچ ها دارای پاور افزونه و چندین فن خنک کننده در کیس هستند.

 

۳. سوییچ PoE

مخفف Power over Ethernet است و بر اساس تکنولوژی poe کار می‌کند.

این سوییچ یکی از انواع سوییچ های شبکه است که برق و دیتا در یک کابل منتقل می‌شوند. در این نوع سوئیچ می‌توانید با کابل شبکه، برق دستگاه‌ها را تأمین کنید که برق لازم برای راه‌اندازی دستگاه‌ها از طریق کابل اترنت فراهم می شود.

به بیان ساده ترخود این دستگاه از سمت منبع تغذیه‌ی اصلی و به کمک PoE برق‌ رسانی می‌شود و همین دستگاه ها می‌توانند به تجهیزات دیگری که به آن‌ها وصل شده‌اند همانند دوربین‌ و تلفن‌ها، برق برسانند.

از ویژگی‌های سوییچ های PoE انعطاف‌پذیری بالا است.

 

سوییچ PoE

 

۴. سوییچ های مدیریتی

سوئیچ های مدیریت شونده، بر مبنای کنترل پذیری و از طریق واسط های خط فرمانی به سبک یونیکس ساخته می شوند. در خصوص این گونه سوئیچ ها می توان به سوئیچ های smart switch اشاره کرد که غالباً مورد توجه شرکت های نوظهور و رده میانی می باشند. این سوئیچ ها همچون روترهای خانگی از واسط های وب محور پشتیبانی می نمایند.

این سوییچ ها برای کاربرانی مناسب هست که زمان پاسخ دهی برای آنها مهم می باشد و باید میلی ثانیه و سریع باشد. در سازمان هایی که باید شبکه هایشان را از راه دور و محافظانه مدیریت و عیب یابی کنند بسیار کارایی دارد. این سوییچ ها به مدیران شبکه اجازه می دهند به یک شبکه بهینه و قابل اعتماد دست پیدا کنند.

سوئیچ های مدیریتی باید در شبکه هایی که ترافیک نظارت و کنترل می شود، استفاده شوند. سوئیچ های مدیریتی، اجازه ی کنترل کامل داده، پهنای باند و ترافیک را می دهند.

 

۵. سوییچ های web smart

سوئیچ های web smart به smart یا web managed نیز معروفند.

چند مورد از ویژگی های سوییچ های Web smart: به مدیریت سوییچ ها دسترسی دارند. نظارت بر پورت ها، تجمع لینک و VPN را از طریق یک رابط وب ساده توسط یک مرورگر وب، ارائه می دهند.

اما ویژگی ای که معمولا این سوئیچ ها ندارند: توانایی مدیریت SNMP یا CLI است. سوئیچ های web-smart عموما باید به صورت تک به تک مدیریت شوند و نه به صورت گروهی .

اگر چه ویژگی های مدیریتی که در سوئیچ های web- smart هست نسبت به سوئیچ های مدیریتی کمتر است اما امروزه این سوئیچ ها هوشمند تر شده اند و بیشتر ویژگی هایی که سوئیچ های مدیریتی ارائه می دهند را در اختیار ما می گذارند.

 

۶. سوییچ های Layer 3:

در یک تعریف ساده سوییچ لایه ۳ ترکیبی از سوییچ و روتر است. به‌عنوان یک سوییچ وظیفه برقراری ارتباط بین دستگاه‌هایی که در یک Subnet قرار دارند را در کسری از ثانیه انجام می‌دهد. علاوه بر این همانند روترها دارای قابلیت مسیریابی هوشمند IP است. با توجه به این قابلیت از پروتکل‌های مسیریابی پشتیبانی می‌کند، بسته‌های ورودی را بازبینی کرده حتی می‌تواند بر اساس آدرس فرستنده و گیرنده نسبت به مسیریابی بسته‌ها تصمیمات لازم را اتخاذ کند. به این ترتیب یک سوییچ لایه ۳ به‌عنوان یک سوییچ و روتر درآن‌واحد عمل می‌کند.

 

سوییچ های Layer 3

 

سوئیچ های شبکه ای قادر به پشتیبانی از همه دستگاه ها و وسیله­ های ارتباطی می باشند. بطوری که برای دستگاه های اترنتی، قادر به تأمین سازی چهار یا هشت کانکشن هستند؛ حال آنکه سوئیچ هایی که در شرکت ها مورد استفاده قرار می گیرند، می توانند ۳۲ تا ۱۲۸ کانکشن را پشتیبانی نمایند.

علاوه بر این، امکان مرتبط و متصل سازی سوئیچ ها به یکدیگر نیز وجود دارد. این کار تحت روشی موسوم به daisy chaining صورت می پذیرد و به موجب آن تعداد بیشتری از دستگاه ها و وسایل ارتباطی به یک شبکه­ ی LAN اضافه می شود.

 

۷. سوییچ Stackable

این نوع سوییچ ترکیبی از دو سوییچ Fixed و Modular است. سوییچ Stackable این قابلیت را ایجاد می کند که چند سوئیچ از یک مدل را مستقیما به هم متصل کنیم تا ظرفیت و کاربرد افزایش یابد. لازم به ذکر است که زمانی که چندین سوئیچ مدل Stackable را به هم متصل می‌کنید تنها یک آدرس IP address به سوئیچ‌ها تخصیص داده می شود و به عنوان یک سوئیچ واحد در شبکه شناخته می شود و دیگر لازم نیست هرکدام از دستگاه ها را جداگانه کانفیگ کنید

 

۸. سوییچ ها Full Duplex یا دوطرفه

سوئیچ های دو طرفه سوئیچ هایی هستند که می توانند به صورت همزمان، اطلاعات را ارسال و دریافت کنند.

 

۹. سوییچ فیبرنوری

استفاده از کابل های مسی همیشه مناسب نیست. اگر شما از کابل فیبر نوری استفاده کنید برای اینکه سیستم یکپارچه داشته باشید باید از سوئیچ فیبر نوری هم استفاده کنید.

با کابل های فیبر نوری می توانید تا ۱۲۰ کیلومتر انتقال اطلاعات داشته باشید ولی با کابل های مسی نهایتا تا ۱۰۰ متر می توانید انتقال اطلاعات رو انجام بدید.

پورت های فیبر نوری برای اتصال سوئیچ ها در یک طبقه ساختمان و یا ساختمان‌هایی با فواصل چند کیلومتر از هم استفاده می‌شوند.

 

۱۰.سوییچ غیر مدیریتی unmanaged switch

سوئیچ های غیر مدیریتی اکثرا در شبکه های خانگی و شرکت‌های کوچک استفاده می‌شوند. این سوئیچ ها بعد از نصب شدن شروع به کار می‌کند یعنی در اصطلاح، Plug and Play هستند.

این سوییچ های برای برقراری ارتباط، فقط به کابل نیاز دارند، و کانفیگ ثابتی دارند یعنی امکان ایجاد هیچ تغییری در پیکربندی وجود ندارد.

سوییچ های غیرمدیریتی می‌توانند فقط دستگاه‌های یک VLAN را به هم وصل کنند و فقط اتصال لایه ۲ را فراهم کنند.

با سوئیچ های غیر مدیریتی می‌توان دستگاه‌های اترنت را به راحتی با هم ارتباط داد مثلا پرینتر و سیستم های تحت شبکه و روتر وای فای را به هم وصل کرد.

تفاوت مهم و اصلی سوئیچ مدیریتی و غیرمدیریتی، توانایی کانفیگ کردن سوئیچ و اولویت‌ دهی به ترافیک LAN است تا مهم‌ترین اطلاعات در اولویت ارسال قرار گیرند.

 

سوییچ غیر مدیریتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *